Časopis studentů Wichterlova gymnázia

Fenomén jménem DUMPSTER DIVING

dumpster diving

/Zdroj: robgreenfield.tv/

Dumpster diving… Po použití Google Translate byste se dozvěděli, že tato dvě slova dohromady znamenají doslova “potápění se v popelnicích“. Ve skutečnosti se jedna jen o kontejnery za obchodními řetězci. Těmito místy projde ročně v celé Evropské unii takřka devadesát miliónů tun potravin. Takové množství potravin by jistojistě zachránilo nejednoho člověka v nouzi. A právě lidé “popelnicoví potápěči” s tímto “plýtváním” bojují.

Nejsou chudí, nevzdělaní, mají střechu nad hlavou, ale snaží se zachránit svět. Svou stravou připravovanou z již vyhozených surovin předcházejí obrovskému rozhazování, které s sebou přináší dnešní společnost. Nevyhazují se totiž jen plesnivé a nepoživatelné produkty, ale také trvanlivé jídlo, mnohdy ani ne s prošlou dobou minimální trvanlivosti, neprodané ovoce, zeleninu i pečivo.

Když zaměstnanci obchodů zaregistrují, že se v kontejnerech prohrabují takzvaní dumpster diveři, začnou vyhozené jídlo polévat chemikáliemi, nasazovat visací zámky a volat policii. Problémem je, že tento druh boje o záchranu planety před mrháním je totiž na hraně zákona. Kontejnery jsou vždy právě buď na pozemku obchodu, nebo z právního hlediska připadají společnosti starající se o jejich vývoz.

Zde se nabízí řešení. Vyhozené potraviny, které se provinily pouze svým nevyhovujícím vzhledem, jako je poškozený obal, nebo uplynulým datem minimální trvanlivosti naskládat vedle popelnic či do potravinových bank. Ovšem vyhodit všechno do jednoho přepravníku je nejspíš jednodušší…

Dalším příkladem zbytečného plýtvání jsou školní jídelny. Situace je samozřejmě individuální, denně se však z každého takovéhoto zařízení vyveze průměrně třetina navařeného oběda. Co kdyby se zavedla jakási “happy hour”, v rámci které by si pro nespotřebované a nepoškozené obědy přišli lidé v nouzi?

Ale je zde určitý pokrok. Od roku 2014 nemusí obchody platit daně za darování neprodejného zboží. Takže není důvod vyhazovat vše, co se neprodá. Stále se ovšem dá na mnohém pracovat. A proč by právě do té doby nemohlo být legální brát si potraviny, které by jinak shnily na skládce?

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.