Archiv příspěvků 2011 – 2022

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek pro Glossarium

DSC_0597

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Dne 9. května na naši školu zavítal český ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Bývalý absolvent Wichterlova gymnázia přišel diskutovat se studenty například o tématech globalizace, nerovnosti mezi lidmi nebo třeba také o evropské integraci. Následné dotazy studentů se ovšem nevyhnuly ani současnému dění na české politické scéně.

Ministr Lubomír Zaorálek hovořil o postavení dnešních evropských institucí. Zmínil, že jejich základy nemusí být tak pevné, jako se asi většina domnívá. Pro přirovnání zavzpomínal na rok 1989, kdy se tehdejší komunistické orgány zhroutily doslova jako „domeček z karet“.

V souvislosti s globalizací poznamenal, že podle něj do světa přinesla ekonomickou krizi a především samotu. Dřívější spolky a kluby, které sdružovaly lidi, totiž zanikly, a dnes je proto už jen málo útvarů s podobným účelem. A to je jen zlomek toho, na co má tato doba dopad.

Nerovnosti mezi lidmi ministr komentoval jako důvod, proč lidé s hrůzou nahlíží na výsledky nejrůznějších voleb a hlasování ve světě. Z hlediska všech těchto aspektů by podle něj Česká republika měla usilovat o to, aby se stala centrem evropského dění. Měla by v budoucnu hrát významnou roli mezi ostatními členskými státy. Nemusela by se pak ohlížet na správný vývoj situace v jiných zemích.

Pod textem tohoto článku je přiložen také odkaz na exkluzivní rozhovor právě přímo s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem.

 

 

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.