Archiv příspěvků 2011 – 2022

Je prohibice řešením?

Ukažte mi člověka, který není obeznámen s aktuálně nejsledovanější aférou, která v posledním týdnu hýbe celou Českou republikou, a já vám koupím láhev vodky.

Methylalkohol. Prohibice. Lidské životy.
K dnešnímu dni zemřelo již 21 lidí. Pokus výrobců pančovat alkohol se jim evidentně vymkl z rukou. Majitelé  lihovarů si většinou nad lahvemi obsahujícími methylalkohol myjí ruce. Jedná se zde snad o konkurenční boj?
Ministr zdravotnictví Leoš Heger vyhlásil v pátek večer prohibici, která okamžitě nabyla platnosti.  Po celé České republice je zakázáno prodávat lihoviny, které obsahují více než 20 % alkoholu. Toto nařízení způsobilo, že stát přišel za jediný den o 18 milionů korun na spotřební dani v době, kdy jsou úsporné balíčky a vládní škrty tématem číslo jedna.
Prodejci sice stáhli alkohol nad 20 % z pultů a restaurací, ale nevidím to zrovna jako nejrozumnější řešení. Všechny láhve jsou pouze schovány ve skladech obchodů a majitelů provozoven, ovšem až prohibice skončí, co se stane? Budou kontrolovat každou zvlášť? Pokud ano, klobouk dolů. Pokud ale již teď methylalkohol některé palety s lihovinami obsahují a později nebudou zkontrolovány, opět přibydou lidské oběti.
Přestože prohibice platí od pátečního večera, v průběhu soboty se dalších pět lidí dostalo do styku s methylalkoholem.

Na sociálních sítích lidé hojně vyjadřují své názory, postřehy a řeší aktuální události. Již v páteční podvečer tam byly sdíleny zprávy oznamující zahájení regulace prodeje alkoholu. Právě v komentářích šířících se příspěvků jsem si ověřila pravdivost přísloví, že český národ je velmi vynalézavý. Když nastane celorepubliková prohibice, lid si poradí jinak. Ať už si v této době vyčerpají zásoby nakoupených destilátů z dřívějška (kdo ví, zda ty také neobsahují nějaké procento methylalkoholu), či si rodina udělá výlet za nákupy do sousední země. V horším případě bude alkohol prodáván i u nás, samozřejmě nelegálně. A jeho kvalita?
Jakožto naprostý skeptik si dovolím radit. Přesedlejte z vodek a rumů na pivo či víno. Alespoň tam máte naprostou jistotu.

 

1 Comment

  1. Naprostá jistota není nikdy a s ničím, v tom odkážu na známý skandál ohledně glykolu ve víně, který se objevil v roce 1985 v Rakousku a na několik let prakticky zdevastoval místní vinařský průmysl. Jistotě se přiblížíte jedině tehdy, pokud si koupené pití znova předestilujete, protože metanol má bod varu o 15 stupňů nižší než etanol a dá se tak oddělit. Pro bližší info se zeptejte v chemii 🙂