Archiv příspěvků 2011 – 2022

Listopadový DOD: Nezapomínáme na některé předměty?

DOD, učebna dějepisu /Foto: Hugo Hynčica/

Ve středu 26. 11. proběhl na naší škole listopadový Den otevřených dveří (DOD). Podle studentů a také četných profesorů dorazilo více návštěvníků, než v minulém roce a v porovnání s lednovým  bývá právě listopadový DOD zpravidla navštěvovanější. Jak to ale bylo s návštěvností jednotlivých odborných učeben?

Jako každý rok byly v chemiifyzice k vidění zajímavé experimenty, které stejně jako technické vybavení v IVT poutaly pozornost návštěvníků více, než ostatní učebny. Proč tomu tak je, není záhadou. Návštěvníci se raději podívají na nějakou akci, kterou nevidíme každý den, než na učebnici plnou zdánlivě nezajímavého textu. Není to však jednostranný pohled? Je. Jedna věc je to, co vidíme, ale druhá je naše schopnost přemýšlet. Samozřejmě někomu je bližší svět přírodních a technickžch věd, a to je naprosto v pořádku, stejně jako fakt, že experiment je objektivně přitažlivější. Pouze poukazuji na důležitost ostatních předmětů. Dějepis: jak můžeme tvořit budoucnost bez toho, abychom se poučili z minulosti? Zeměpis: bez základů o ostatních zemích se snad dnes už ani nedá pohybovat. Základy společenských věd: nejsou to základy jen proto, že se jednotlivě dále dělí podrobněji, ale také protože to jsou naprosté základy toho, co by měl znát každý občan. Jazyky: bez těch se dnes snad ani nedá pohybovat. A takto bych mohl pokračovat dále a dále, ale myslím, že chápete kam tím mířím.

Na závěr bych to shrnul asi takto: každý se může věnovat naprosto čemukoliv, co ho baví, a jde mu to. Tak by to mělo být. Ale nezapomínejme, že ze všeho musíme znát alespoň základy a základní vzdělání není vždy úplně základní. Všechny předměty jsou důležité.

Tagged as: ,

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.