Archiv příspěvků 2011 – 2022

Co s dezinformačními weby?

JEDNÍM Z BLOKOVANÝCH WEBŮ JE I PROTIPROUD.CZ BÝVALÉHO PORADCE VÁCLAVA KLAUSE SR. PETRA HÁJKA

JEDNÍM Z BLOKOVANÝCH WEBŮ JE I PROTIPROUD.CZ BÝVALÉHO PORADCE VÁCLAVA KLAUSE SR. PETRA HÁJKA

Následující text je zamyšlením studenta 7. B Eduarda Grni nad problémem, který rozděluje (nejen) české publicisty. Bylo zablokování dezinformačních webů 25. 2. 2022 správným rozhodnutím? Na tuto otázku se pokouší Eduard hledat odpověď. 

Nedávný zákaz některých dezinformačních portálů v Česku spustil velkou vlnu různorodých reakcí. Z obou stran barikády zaznívají (mnohdy velmi emotivní) argumenty, pro ten či onen pohled na věc. Proto jsem se rozhodl do oné slovní přestřelky svých pár nábojů vyslat i já. Je tedy správné zakazovat dezinformační weby?

Hlavním argumentem proč nezakazovat stránky tohoto druhu, se kterým se často setkávám, je fakt, že se jedná o porušování základního práva na svobodu slova. Zákaz by se mohl stát precedensem a mohl by vést k dalším restrikcím svobody slova. Mohlo by se jednat o jakési prolomení ledů a vláda by si případně v budoucnosti mohla dovolit více.

Podporovatelé zákazu dezinformačních webů naopak mnohdy zastávají tvrzení, že se jedná o nebezpečná média, jejichž působnost v tuzemsku je pro naši společnost dlouhodobě škodlivá. Tento tábor buď upřednostňuje všeobecné blaho před skálopevnou doktrínou svobody slova, anebo často rovnou tvrdí, že v případě dezinformačních webů jejich vypnutím není svoboda slova nijak porušována. Svobodu slova tito lidé chápou spíše jako svobodu vlastního názoru, nikoli jako právo beztrestně lhát.

Já osobně bych se spíše řadil do tábora druhého, který podporuje blokaci dezinformačních stránek. V tomto případě se mi zdá, že je argument svobody slova spíš zneužíván a že ochrana před šířením lživé propagandy není jejím původním smyslem. Zejména je pro mě mnohem důležitější výsledek celkového zlepšení v české společnosti, než úzkostlivé držení se mantry absolutní svobody slova.

 

Tagged as: , ,

Komentáře nejsou povoleny.