Archiv příspěvků 2011 – 2022

Prezidentské volby 2013

 

Autor: koláž iDNES.cz

Zdroj: koláž iDNES.cz

 

Je to tady! Již v pátek započne první kolo prezidentských voleb podle nového systému. V loňském roce se změnil ústavní zákon, což pro nás v praxi znamená, že odteď nevolíme politiky pouze do Senátu, krajských zastupitelstev či Poslanecké sněmovny, ale volíme především osobu, která by v prvé řadě měla náš stát reprezentovat při jakékoli příležitosti, na kterémkoli místě a za všech podmínek. Prezidenta.

Je známo devět kandidátů, kteří o post prezidenta republiky bojují a kteří splnili zákonem stanovené podmínky. Jana Bobošíková, Jiří Dienstbier, Jan Fischer, Vladimír Franz, Zuzana Roithová, Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka či Miloš Zeman? Co myslíte, tak kdo?

Organizace Jeden svět na školách uspořádala v prosinci 2012 „Studentské prezidentské volby“. Zúčastnit se mohli studenti zapojených škol, kteří překročili hranici patnácti let. S obrovským přehledem se vítězem stal Vladimír Franz. Zapůsobil na studenty svým extravagantním vzhledem nebo snad svými schopnostmi a dovednostmi?

Český národ je masírován mohutnými volebními kampaněmi, které vídáme a slýcháme ze všech stran. Billboardy, reklamy, symbolické dárky s logem/jménem kandidáta. Snaha o to, dostat se do podvědomí voliče. Lacinost nebo nutnost?

Do schránek jsme již obdrželi obálky s hlasovacími lístky. Je jen na nás, abychom si zvolili zástupce, který nám vyhovuje v oblasti názorů, vizí a myšlenek. Nehledě na vzhled, pohlaví; nýbrž na to, co sám řekl a za čím si stojí. Možná by nebylo na škodu podívat se na své favority podrobněji. Internet se přímo nabízí.

Já osobně jsem volební právo nabyla pátého dne posledního měsíce loňského roku. Pojďme zodpovědně k volebním urnám, kdo ví, jaké změny totiž přinese právě projednávaná stížnost vyřazeného kandidáta Tomia Okamury.

Já půjdu poprvé. A vy?

 

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.