Archiv příspěvků 2011 – 2022

Švédové dobyli Prahu!

Acoustic Tour 2014, zdroj: Facebook

Jako by Švédům obléhání Prahy během třicetileté války nestačilo! Mazaně se na konci měsíce, v den, kdy rodiče svým dítkám chválili či vyčítali pololetní vysvědčení, vplížili do pražského klubu Lucerna music bar a upoutali zde na sebe pozornost jako kapela Royal Republic. Nevrátili se však do Prahy pro zbytek uměleckých sbírek Rudolfa II., právě naopak, umění si přivezli s sebou!

Royal Republic se jako švédská garage rocková kapela za poslední dva roky koncertování po světě a hlavně po Evropě dostali do povědomí fanoušků jako energičtí a styloví chlapáci a jejich dvě alba We Are The Royal a Save The Nation o nich nevypovídají jinak. Avšak na své  předposlední zastávce na akustické tour s kapelou The Nosebreakers se předvedli v úplně jiném kabátku. Svůj hudební arzenál rozšířili s pomocí Nosebreakers o neuvěřitelné množství hudebních nástrojů a na koncertě jste mohli zaslechnout kromě klasických kytar také pedal steel kytaru, dobro kytaru, banjo, housle, akordeon, brumle a melodiku. Jejich akustické EP, se kterým se vytasili, má tedy spíše bluegrass nádech a skladba Full Steam Space Machine je dokonce obohacena o hip hop rapovou sloku. Jak se sám sympatický frontman kapely Adam Grahn vyjádřil, tvorba tohoto EP pro ně byla ohromná zábava a nahrávání skladeb si užili jako nikdy.

A jak jsme si koncert užili my? Když jsme dorazili na místo a uvědomili si, že řada na ulici není na divadlo, ale do Lucerny, zvolili jsme procházku noční Prahou, protože jsme si to s rezervovanými místy mohli naštěstí dovolit. Právě místa byla jediná chybička na jinak perfektním koncertu – pokud jsme s jistotou chtěli lístek na kapelu předem, museli jsme si zaplatit lístky k sezení. A přestože je na akustických představeních zvykem sedět, v případě Royal Republic jsme se tím cítili spíše omezení. Po tom, co nám uznali, že jsme jediné publikum, které na jejich show kdy sedělo, jsme kapele udělali radost a po standing ovation jsme už stát zůstali i na další songy. Konec dobrý, všechno dobré. Celkově byl koncert úžasný zážitek, který předčil naše očekávání. Royal Republic a The Nosebreakers jsou bezpochyby vydařená kombinace, jak po hudební stránce, tak po stránce provedení, a o komunikaci s publikem zdaleka nebyla nouze. Ale co bych vám povídal, atmosféru z koncertu vám snad nejlépe přiblíží živý záznam:

A ještě závěrem, Royalové slíbili, že až se do Prahy zase vrátí, přijedou i s dalším albem, takže pokud se vám tato kapela zamlouvá, máte se jistě na co těšit!

Tagged as: , , , , , , ,

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.