Archiv příspěvků 2011 – 2022

Astronom

Jan Vermeer - AstronomK popisu jsem si vybrala obraz Astronom jednoho z nejvýznamnějších barokních malířů a dle názoru Nizozemců jejich nejlepšího malíře všech dob, Jana Vermeera van Delft. Dílo bylo zrealizováno okolo roku 1668 a dnes je vystaveno v Louvru ve Francii.

Obraz vznikl technikou, která byla pro dané období typická, a sice olejové barvy na lněném plátně. Pigmenty a struktura barev jsou unikátní, protože stejně jako ostatní velcí umělci své doby si Vermeer připravoval barvy sám, nebo je nechal dělat na zakázku. Plátno bez rámu má rozměry 51 cm × 45 cm.  Při tomto rozměru je fascinující, jak detailně je obraz propracován. Hra světla a stínu je naprosto úchvatná. Hlavním motivem je osoba astronoma, sedícího u stolu ve své pracovně. Astronom je oděn v modrém plášti, ze kterého se vynořuje malá část bílé košile. Tato drobnost skvěle rozděluje velkou optickou hmotu pláště a tělu astronoma, kterého vidíme z profilu, dodává trojrozměrnou hloubku. Mladý vědec má pro svou dobu typický účes dlouhých vlasů s předními prameny staženými za uši, což krásně vystihuje nedbalost učenců o svůj zevnějšek. Astronom sedí na okraji židle, naprosto nedbá o své pohodlí. Vyzařuje z něj zaujetí vědou a je pohlcen svým světem. Levou rukou se přidržuje okraje stolu. Pravá ruka spočívá na podrobně ilustrovaném glóbu v póze, ze které je patrno jisté napětí. Stůl je na přední straně pokryt perfektně graficky propracovanou draperií vzorovaného přehozu. Do pokoje vniká světlo překrásně propracovaným vitrážovým oknem s dokonalou perspektivou a dopadá na astroláb a otevřenou knihu, ze které vystupují dokonce i řádky písma. Na vzdálenějším konci stolu leží další knihy. Knihy jsou i na skříni, která stojí u zdi na konci pokoje. Tamtéž je zavěšen i obraz patrně s církevní tématikou.

Obraz se mi velmi líbí. Volba barev je jedinečná. Kompozice je dokonalá, zpracování je detailní a věrné. Přestože se jedná o klidnou scénu, je obraz velmi dynamický a vystupuje z něj i jistá dávka napětí. Naprosto úžasná je hra světel a stínů, která obrazu propůjčuje neuvěřitelnou hloubku a navozuje dojem, že jsme právě nahlédli do učencovy pracovny.

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.