Archiv příspěvků 2011 – 2022

Samuel Neděla má za sebou nejeden projekt a další plánuje

SAMUEL NEDĚLA

V tomto rozhovoru se Samuelem Nedělou se podíváme na to, jak Sam tráví svůj volný čas, na projekty, na kterých Samuel momentálně pracuje a také na to, co ho zajímá. Představíme vám také Samuelovy vize a talent, v němž mu pomohl Nadační fond studenta Jirky Močkoře.

Na začátek se prosím představ a zmiň, jaké obory tě zajímají.

Mé jméno je Samuel Neděla a jsem student sexty na Wichterlově gymnáziu. Dříve jsem se snažil být univerzálně zaměřen jak na obory přírodní, tak i humanitní, ale můj zájem o přírodní obory se postupem času pomalu vytratil. Dnes mě převážně zajímají obory politické a historické, takže co týče předmětů, základy společenských věd, dějepis a zeměpis jsou moje nejoblíbenější. A protože jsem člověk velice zvídavý, zajímám se o tyto obory i nad rámec školní výuky.

Pojďme se podívat na některé z projektů, kterým se věnuješ. Začni prosím projektem, ve kterém pracuješ na vytvoření robota.

Jde o projekt, na kterém jsem pracoval společně se dvěma spolužáky tohoto gymnázia a ve kterém jsme měli za cíl vytvořit robota pro hendikepované lidi. Pomáhal by jim s psaním a jednoduchou edukací. Původ tohoto projektu byl v Číně, kam jsem byl v roce 2019 vybrán na studentský kemp. Tam jsem vyhrál pozvánku od organizace UNESCO na studentskou konferenci v Kyjevě. Měli jsme na ni přijet s rozpracovaným a inovativním projektem. Dostali jsme na to pár skvělých grantů a začali spolupracovat se soukromou školou AHOL. Konference ale byla bohužel zrušena kvůli covidu, který trval až do roku 2021. No a nyní v roce 2022 probíhá na Ukrajině konflikt s Ruskem, takže tento projekt má poměrně nejistou budoucnost. Uvidíme, jestli robota alespoň uplatníme nějakým způsobem na českých soutěžích, každopádně jeden prototyp je funkční, takže uvidíme, co z toho nakonec bude.

Co vás vlastně vedlo k tomuhle nápadu? Jak vás to napadlo a proč jste se rozhodli zvolit zrovna tohle?

No, my jsme měli za úkol přijít za jeden rok s inovací, která by se začala ihned prodávat na trhu, protože konference byla převážně zaměřená na podnikatelskou sféru.  Ale přijít s něčím takovým za tak krátkou dobu je velmi obtížné, takže jsme se dali dohromady s lidmi z Vysoké školy báňské, kteří nám s tématem dopomohli. Nakonec jsme našli na trhu problém, který jsme se pokusili vyřešit.

Jaký problém jste objevili?

Největším překážkou pro potenciální kupce je, že tato zařízení jsou extrémně drahá a lidé si je zkrátka nemohou dovolit. Naše myšlenka byla taková, že vytvoříme malého, přenositelného robota, který bude hlavně levný. Byl by vytvořen z environmentálně přátelských materiálů, což by zajistilo jeho lehkost a přijatelnou cenu.

Vím, že se účastníš takzvané SOČky (Středoškolská odborná činnost). Mohl bys popsat, o co jde a na čem pracuješ?

Jde o soutěž v rámci České republiky, která se vyhlašuje každý rok  a v níž máš za úkol napsat odbornou práci na téma, o které se zajímáš a případně představit nějakou svou inovaci. Práce má obsahovat přibližně dvacet stránek. V dalších kolech prezentuješ svou práci před odbornou porotou a nějakým způsobem o tom diskutuješ. Moje práce se věnuje Afghánistánu jakožto pozadí Americko-Čínských sporů. Pracuji na tom společně s odbornými konzultanty z Institutu mezinárodních studií z Univerzity Karlovy.

Proč sis zvolil toto téma?

Protože mě zajímá politika a mám určitý vztah k Číně, kterou jsem navštívil. Když mi přišla nabídka a já si měl zvolit nějaké téma, tak se zrovna americké jednotky stahovaly z Afghánistánu a přišlo mi, že by bylo zajímavé tento dlouhotrvající konflikt nějak zmapovat, ucelit a shrnout.

Účastníš se nějakých projektů, které přímo souvisí se školou?

Ano, pracuji společně s pár dalšími spolužáky na znovuzaložení parlamentu Wichterlova gymnázia. Jde o organizaci pro studenty, kde by se vznášely návrhy na zlepšení školního života z řad studentů. Zároveň je zde možnost přes tuto organizaci organizovat nějaké další akce, které by byly pod hlavičkou parlamentu a nemusel by je vždy organizovat náhodný člověk. Naším cílem je zatraktivnit chození do školy a nabídnout možnost, jak se nějakým způsobem naučit prezentovat své názory. Chceme poslat žákům e-mail, ve kterém bude dotazník ohledně zájmu o tuto organizaci. Cílem je uspořádat první volby, které by se konaly 1. 10. následujícího školního roku.

Vím, že jsi říkal, že jsi jel do Prahy složit nějakou zkoušku, mohl bys prosím blíže popsat, o co jde?

Jde o AP exam, který nabízí organizace Centrum pro talentovanou mládež (CTM). Daná organizace nabízí možnost účastnit se online vzdělávacích kurzů, na tebou zvolené téma. Kurzy kopírují programy amerických univerzit. Na konci kurzu je zde možnost si udělat již zmíněný AP exam, což je mezinárodně uznávaný certifikát. Myslím si, že jde o super způsob, jak se dál vzdělat v oboru, o který se zajímáš.

Co je to nadační fond Jirky Močkoře a jak ses k němu dostal?

Fond vznikl na základě iniciativy dědy Jirky Močkoře, což byl náš student, který tragicky zahynul. Tento fond má za cíl každý rok udělit dvěma studentům grant 50 000 Kč. Vybraní studenti si tuto částku mezi sebou rozdělí a využijí ji k proplacení různých projektů, kterých se účastní. Minulý rok se konalo první kolo udělení dané částky a já jsem byl jeden ze studentů, kterému byla částka přidělena. Tento grant jsem využil na výpomoc s již zmíněnými projekty. Myslím si, že jde o skvělou příležitost pro aktivní studenty, kteří se chtějí nějakým způsobem nastartovat. Určitě bych zkusil se přihlásit.

Na základě čeho ti byl daný grant udělen?

Přihláška se skládá z několika částí. První část zahrnuje shrnutí tvého působení na škole. Zde je nutné uvést své úspěchy a účast v různých soutěžích a aktivitách. Potom je třeba doporučení jednoho učitele z učitelského sboru, který ti napíše, proč by daná částka měla být udělena zrovna tobě. V poslední části je třeba napsat, k čemu grant využiješ a přesně kolik peněz si myslíš, že budeš potřebovat.

Jaké jsou tvoje plány a cíle do budoucna?

Chtěl bych být někdo, koho ostatní lidé popíšou jako: všude byl a všechno zná. Přeju si být někdo, kdo se orientuje v mnoha oborech a dá se s ním kvalitně pobavit nejen o politice, ale i například o nějakých ekonomických záležitostech. Takový typ renesančního člověka. Co se týče studia, chtěl bych se věnovat mezinárodním vztahům a právu. Musel bych studovat dva obory najednou, což bych chtěl, protože to je přece jen nějaká výzva. Mám pár známých, kteří to takhle dělají a zvládají to, takže si myslím, že bych to mohl dát taky. Jinak nějaké konkrétní cíle nemám. Chtěl bych rozhodně hodně cestovat, nejen po Evropě, ale i někam dál.

V čem si myslíš, že jsi talentovaný?

V hádání se. Myslím si, že mám skvělý talent neustále se o něčem dohadovat, diskutovat a argumentovat. Jinak za mě je to spíš o rozvíjení svých stránek. Je třeba najít to, co tě baví a když tě to baví, tak ti to půjde mnohem lépe, než když tě to nebaví. Dokážeš se v tom lépe rozvíjet a posouvat. Nemyslím si, že jde o talent, ale spíš o nějaké předurčení a je třeba s tím pracovat.

Chtěl bys ještě něco dodat?

Na závěr bych rád dodal, že ke sportu se neotáčím zády. Nechci, aby to vypadalo, že jenom sedím doma a sleduju politické diskuse na CNN. Konkrétně mě baví běhat.

Tagged as: , , ,

Komentáře nejsou povoleny.