Archiv příspěvků 2011 – 2022

Nové iPhony v prodeji… a my jsme byli u toho!

Apple Covent Garden (3) ind

Apple Covent Garden /Foto: O. Gocman/

V pátek 16. září celosvětově odstartovaly prodeje posledních telefonů kalifornské značky Apple. Nové iPhony však zatím seženete pouze v zemích, v nichž má Apple oficiální zastoupení. Česká republika má bohužel opět smůlu. My jsme se proto vydali vyzkoušet si telefony do londýnského Apple Storu na Covent Garden.

Novinky se letos neodehrály pouze u telefonů, ale i v samotném způsobu prodeje. Premiéru si odbyl tzv. objednávací systém. Před obchody Apple už tak nebyli k vidění šílenci, kteří by kvůli nejnovějšímu počinu z dílen jablečného giganta před prodejnami stanovali. Apple zkrátka propaguje heslo „buď si iPhone objednej, nebo si počkej“. Další novinkou je také rozhodnutí společnosti nezveřejňovat prodeje iPhonů za první víkend.

Stejně jako loni nabízí Apple dvě verze svých telefonů. Iphone 7 s 4,7″ displejem a iPhone 7 Plus s 5,5″ displejem. Rozdíl není pouze ve velikosti displejů telefonů, ale stejně jako minulý rok i u fotoaparátů. Zatímco u menšího modelu nalezneme klasický 12 megapixelový fotoaparát, většímu bratříčkovi byl nadělen duální snímač. Tento typ fotoaparátu jsme mohli v minulosti vidět například u modelu One M8 od HTC, či letos u LG (G5) nebo u Huawei (P9). Rozdíl najdeme pochopitelně také v kapacitě baterie.

Design… starý známý iPhone?

iPhone 7 & 7 Plus

iPhone 7 & 7 Plus

Design letošních iPhonů byl hodně probíranou záležitostí. Někteří uživatelé si totiž posteskli nad nedostatkem inovací a novinek ze strany Apple od smrti legendárního vizionáře a zakladatele společnosti Steva Jobse. Zkrátka ani Apple nedokáže pořád vymýšlet nové věci a důkazem toho může být například onen vzhled telefonů. Od šesté řady odlišují iPhony 7 skutečně jen drobnosti. Jedná se zejména o vzhled čočky fotoaparátu nebo o lepší „maskování“ antén. Na přední straně pak zůstalo vše při starém. Ale proč měnit něco, co je dokonalé? Iphony jsou k dostání v pěti barevných variantách. Black, Silver, Gold, Rose Gold a nově také v tzv. Jet Black. Ta se od normální černé barvy liší lesklou úpravou povrchu, která odkazuje na design iPhonu 4, představeného ještě Jobsem.

 

 

Novinky

Novinek zde najdeme opravdu hodně. Mezi ty největší patří již zmiňovaný fotoaparát. Ten patří skutečně k dnešní špičce a se světelností ƒ/1.8 dosáhne skvělých fotek i za horšího osvětlení. Duální fotoaparát pak pomáhá k lepšímu zaznamenání vzdálenějších předmětů. Poprvé v historii splňuje iPhone certifikaci IP67, což zaručuje voděodolnost po dobu 30 minut v hloubce 1 metru. Při poškození vodou vám však Apple neuzná reklamaci.

Displej zůstal zdánlivě nezměněn. Stejné rozlišení bylo však obohaceno o lepší podání barev a displej se tak stal zase o něco lepším. Technologie 3D Touch, kterou disponuje iPhone od verze 6S zůstala a byla vylepšena o mnohé softwarové funkce.

Evolucí prošel i samotný software. Operační systém iOS 10, který byl představen na konferenci WWDC 2016, a který je již dostupný i pro další zařízení prodělal oproti předchůdci spoustu změn. Přibyly widgety, nové aplikace a pozměněna byla také grafika. Zlé jazyky mluví o transformaci iOS v konkurenční Android. Pravdou však je, že vzhled widgetů či větší barevnost systému připomíná Android pouze vzdáleně. Zarytý uživatel Apple se zde rozhodně neztratí, naopak najde starý známý iOS s nějakými těmi vychytávkami. Velkou aktualizací prošla aplikace Zprávy. Skrze ni lze nyní posílat zprávy napsané vlastními prsty (bez použití klávesnice) nebo zajímavé animace, kterých, jak jsme u Apple zvyklí, je opravu hodně. V systému pak přibyla aplikace Home, se kterou můžete ovládat svou chytrou domácnost. S něčím podobným už přišla před lety konkurence a otázkou jen zůstává, jak se bude toto odvětví dále vyvíjet po zásahu kalifornského giganta.

Zklamáním pro mnohé uživatele je absence 3,5mm jack konektoru pro připojení sluchátek, který Apple údajně kvůli tloušťce vytěsnil. Nejedná se o první telefon, u něhož celosvětově rozšířený konektor nenajdeme. U Lenova se pro toto řešení rozhodli u modelu Moto Z Force. V balení nového iPhonu proto najdeme sluchátka zapojující se přes nabíjecí lightning konektor. K zakoupení jsou i nová bezdrátová sluchátka AirPods za 159 dolarů.

Dalším rozporuplným krokem je nahrazení klasického Home tlačítka sklem s haptickou odezvou. Pod sklem se stejně jakou pod displejem nachází snímač tlaku 3D Touch. To znamená, že tlačítko už ve skutečnosti nezmáčknete. Pouze vám různou silou zavibruje v závislosti na tlaku, kterým na něj působíte. Za toto však Apple pochválit nemůžeme, stejně jako za nahrazení odemykání telefonu ze „slide to unlock“ na „press to unlock“.

Příjemným překvapením shledáváme nezdražení iPhonů a vyškrtnutí 16 GB verze z nabídky.

Upgradovat, či neupgradovat? To je to, oč tu běží.

Nové iPhony jsou skutečně špičkové telefony, proti tomu nemůže říct nikdo ani ň. Stojí však za to do nich investovat? Pokud máte iPhone 6S nebo SE, tak se koupě opravdu nevyplatí. Jedná se stále o výborné telefony, které výkonnostně zvládnou vše, na co si jen vzpomenete a to ještě pár let dopředu. U iPhonu 6 už by náročnější uživatelé mohli uvažovat o upgradu. U starších iPhonů už koupi rozhodně doporučujeme a to zejména kvůli náročnosti systému iOS 10.

V České republice budou iPhony dostupné od 23. září. Za iPhone 7 ve 32 GB verzi zaplatíte 21 190 Kč a za iPhone 7 Plus 24 990 Kč.

Tagged as: , , , , , ,

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.