Archiv příspěvků 2011 – 2022

Genius – geniální pořad, nebo jen další obyčejný dokument?

AE 2

Johnny Flynn jako Albert Einstein /Zdroj:CSFD/

Již několik týdnů můžeme sledovat na České veřejnoprávní televizi desetidílný životopisný seriál Genius věnovaný Albertu Einsteinovi. Čím nás ale zaujme a proč trávit páteční večery u tohoto seriálu?

Jako první ze všeho nutno zmínit, že se nejedná o dokument, ale o hraný seriál. Celý projekt zaštiťuje známá společnost National Geographic, která má s obdobnými projekty – životopisnými seriály zkušenosti.
Co se týče samotného příběhu, život slavného génia je prezentován ve dvou časových rovinách. Ta první  nás zavádí do meziválečného období, kdy nenávist k židům pomalu začíná nabírat na intenzitě.  A protože židovského původu je i náš hlavní hrdina, antisemitismus logicky vstoupí i do jeho života. Druhá časová rovina nás přenese do  Albertova mládí, do doby jeho středoškolského studia. Dalo by se říci, že právě toto časové pásmo otevírá pohled  do  nitra pozdějšího slavného vědce.

[ spoiler alert!]   Hned ze začátku první epizody jsme svědky ostré hádky Alberta s otcem, který se rozhodl odcestovat z Německa a začít „nový život“. To Alberta šokuje a stejně jako otec, i on se odhodlá k tvrdohlavému gestu. Opouští svou školu i Německo a odjíždí do ciziny.  Ubytovává se v  hostitelské rodině s překrásnou dcerou… Přesně v tomto okamžiku se náš hrdina dostává do obrovských trablů, které (on-génius, ale zároveň sociálně nevyspělý jedinec)  nedokáže vyřešit.

Albert Einstein

Geoffrey Rush jako A. E.

S géniem si v tak seriálu prožijeme jak ty šťastné okamžiky, tak  i ty otřesné. Příběh nás doslova do sebe vtáhne a my se (aspoň na tu jednu hodinu, co trvá jedna epizoda) staneme součástí jeho drsné doby.

Co by nás jako Čechy, mohlo na seriálu zaujmout, je fakt, že Genius se mimo jiné natáčel i tady u nás –  v Česku. Záběr v první epizodě, kde Einstein přednáší své teorie, je natáčen v Liberecké radnici. Scéna přejezdu vlaku po viaduktu  vznikla na trati z Liberce do České Lípy. V seriálu si zahrál  i hrad Šternberk, nebo Zemská porodnice u Apolináře.

Jediné, co bych tvůrcům vytknul, je dabing, jehož tvůrci se příliš nevyznamenali. Řečeno laicky: hlasy příliš “nepasují”.
Souhrně lze o seriálu říci, že svojí funkci plní vysoce obstojně. Tvůrci vycházejí z reality, ovšem v některých případech může rušit až přílišná herecká dramatizace. O životě Alberta Einsteina se dozvíme mnoho a mnoho zajímavých informací. Seriál není určen, aby trhal rekordy ve sledovanosti a ani se nejedná o superfantastickou fikci. Hrdě bych ho doporučil všem, kteří se chtějí dozvědět více, než nabízejí školní učebnice.

Génius (TV seriál)
Životopisný / Drama
USA, 2017 – 2018, 10×43 min

 

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.