Archiv příspěvků 2011 – 2022

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

poster 2

Grindelwaldovy zločiny /Zdroj: CSFD/

Druhý díl před-Potterovské pentalogie o příběhu čaroděje-zoologa Mloka Scamandera je tady! Je v něm všechno …, tedy kromě zvířat. Už od samotného oznámení, že po velmi povedené sérii Harry Potter bude následovat další příběh z čarodějného světa, i když o tři filmy kratší, byla očekávání veliká.

A první film ze série, jež je založená na knize Fantastická zvířata a kde je najít od J. K. Rowlingové a sdílí s ní i název, si povedl víc než dobře. Příběh, byť komplikovaný, nesl mnoho dojemných a napínavých momentů a očekávání diváků, i přes několik klopýtnutí, naplnil. Druhý film si vedl podstatně hůře.

Novodobý trend natáčení seriálů a rozdělování filmových příběhů na tři a více filmů se na výsledku podepsal, a to negativně. Je zřejmé, že o „dvojce“  tvůrci neuvažovali jako o samostatném filmovém počinu, ale pouze jako o odrazovém můstku pro zbytek série.

03

/Zdroj: CSFD/

Příběh je jednoduchý, plný prázdných, čistě expozičních momentů a dokonce místy i nudný. Na některé scény se kvůli rychlé, třesoucí se kameře těžko dívá.  Divák, který by šel do kina netuše, že se jedná o pokračování série, by se ve filmu zčista ztratil a neměl by si z něho co odnést.

Filmový příběh je zalidněn množstvím postav, jejichž příběhy a hlavně charakterové proměny  se zdají strojené a nepravděpodobné. Některé postavy postrádají plastičnost a stávají se pouhými rekvizitami, které, nepodstatné, pouze plynou dějem. Tenhle film nelze hodnotit samostatně –  je to prostě součástí série – a tak o něm musíme uvažovat.

Co si však zaslouží ocenění, to jsou úchvatné a velmi dobře provedené filmové  efekty, které dotvářejí atmosféru fantasy příběhu.

Clipboard01

/Zdroj:CSFD/

A teď k těm zvířatům. Rutinní způsob filmařské práce je zřetelný i tady – magické stvůry vypadají na první pohled nádherně.  Rychle ubíhající příběh ale na ně nemá čas, stávají se jen rekvizitami, které mají akcelerovat děj.  Což je, podle mého názoru, velká škoda, s ohledem na to, že je film po nich pojmenován.

I po jiných stránkách je film zhruba průměrný – hudba Jamese Newtona Howarda kvalitně podtrhuje děj, ale ani nepřekvapí, a scénář psaný samotnou J. K. Rowlingovou funguje dobře. Jako celek film svůj účel jakž takž splnil a fanoušky nezklamal – divák neztrácí motivaci zhlédnout zbytek série, ani zvědavost dozvědět se, kam se příběh bude ubírat dál.

Jako o samostatném filmu se ale o druhých fantastických zvířatech uvažovat nedá. Nezbývá nám nic, než jen přát štěstí tvůrcům a těšit se na další díl.

Tagged as: , ,

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.