Archiv příspěvků 2011 – 2022

Za poznáním Číny

01

Foto: archiv autora

Noví přátelé, kupa projektů, pořezaný prst a zcela jiná kuchyně – to vše byl letošní vědecký kemp v Číně (The third belt and road teenager maker camp and teachers workshop). Tato cesta ale ovšem nezačíná v Číně, na počátku tohoto stručného cestopisu je nádraží Ostrava-Svinov, odkud vlakem putujeme do prvního cizího státu, do Rakouska. Z vídeňského letiště míříme do Amsterdamu  a odtud se přes polární kruh během noci plné očekávání se dostáváme do Pekingu. A co na nás bude čekat dále?

02V ranních hodinách jsme opouštíme čínskou metropoli a přepravujeme se letecky do čínské části Kuang, do zdejšího hlavního města Nanning. Připravený program čítá mnoho aktivit, ku příkladu exkurze za poznáním zdejší kultury a historie, týmové projekty, slavnostní hudební ceremoniály a kulinářské prožitky.

Obecně se ví, že základ čínské kuchyně tvoří rýže, těstoviny, tofu, maso a velké množství zeleniny, nyní si to můžeme ověřit na vlastní kůži. Některé pokrmy nejsou zcela dle evropských zvyklostí, neboť většinu hlavního jídla tvoří přílohy. Mezi zdejší speciality patří například kuřecí pařátek, který nebyl příliš chutný, avšak zdejší dezerty nás uchvátily.

A pak se to stane. Během páteční hodiny chemických laboratoří rutinně myju kádinku – stačí okamžik, a mám pořezaný  prst. Za asistence  zdejšího vyučujícího a profesora z Wichterlova gymnázia jsem jsem transportován do nemocnice, a tak se mohu zcela neplánovaně seznámit s čínskou medicínou. V hlavní nanningské nemocnici mám jako cizinec privilegium  předběhnout celou řadu pacientů a dostavit se k lékaři. Ten  také provádí první kontrolu rány. Komunikace probíhá mezi doktory a čínskými vyučujícími, kteří nám jejich vyřčená slova překládají do angličtiny.

03Na základě jejich instrukcí se přesouváme do lékárny, kde zakupujeme  všechno potřebné pro následný zákrok. Na našem seznamu nechybějí ani tabletky zabraňující následné infekci a dezinfekční přípravky. Samotné místo lékařského zákroku nepůsobí příliš sterilně – kdokoli z přítomných na chodbě může být svědkem převazování a následného sešívání mého prstu. Ale celkově mohu mluvit o štěstí – vyváznu s “pouhými” pěti stehy. Nemocnice na mne působí neklidně a poměrně chaoticky, a tak jsem rád, že mé ošetření s vydatným přispěním organizátorů netrvalo příliš dlouho.

Myslím si, že naše vědecká cesta byla pro nás velmi obohacující, nejen díky pnému programu, ale také díky tomu, že hlavní myšlenkou celého kempu bylo navazování nových přátelství a poznávání cizích kultur.

Pro glossarium čínští zpravodajové Tomáš Janoušek a Kateřina Peterková.

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.