Archiv příspěvků 2011 – 2022

(předvánoční) Vídeň

Mariahilfer StrassePokud byste chtěli na vlastní oči spatřit překrásné památky, zažít úžasnou atmosféru a pohovořit si s milými lidmi, pak navštivte hlavní město rakouské metropole, tedy Vídeň. My jsme měli možnost se tam podívat 4. 12. 2015.

Ve společnosti paní profesorky Indrové, Hudecové a pana profesora Smoláka jsme v pátek po páté hodině ráno opustili parkoviště u zastávky „Rektorát VŠB“ a naše cesta směřovala k Vídni. Mezizastávku jsme měli zhruba v polovině cesty na odpočívadle Rohlenka, kde jsme si měli možnost protáhnout nohy a případně si koupit něco ke snídani. Pak už brzda směřovala k podlaze jen na vídeňských semaforech. Když nás Vídeň přivítala, míjeli jsme při jejím projíždění spoustu nádherných památek, jako například spalovnu, která slouží Vídeňským občanům k likvidování odpadů.

SchönbrunnNaše první zastávka byla u zámku Schönbrunn, kde nám byla přidělena zhruba půl hodina, abychom si odskočili, prohlédli si zámecké zahrady a pořídili si pár nádherných snímků. Poté míjejíce nádherné pamětihodnosti jsme směřovali až k Hundertwasserhausu, kde jsme si udělali první společné foto. V tomto atypickém domě je (asi) padesát bytů, kde žijí někteří vídeňští občané. Po zhotovení společné fotky jsme se odebrali do Hundertwasser Village. Tady byla chvilka času věnována navštívení obchodů se suvenýry, nebo zhlédnutí umění pana Hundertwassera. Jakmile se autobus opět zařadil do jízdního pruhu, projížděli jsme dál centrem hlavního města Rakouska až k radnici, kde při našem výstupu odbilo přesně 11:44. Dále už nás nesly jen vlastní nohy. Naše kroky směřovaly po různých vídeňských uličkách, také kolem Hofburgu, do královské hrobky, kterou jsme si následně prohlédli. Zde je pohřbena například Marie Terezie a také královna Sissi. Protože zde odpočívá mnoho významných osobností, každá rakev je originálně vyzdobená, a to například soškami, nebo různými jinými ornamenty.

Po zhlédnutí hrobky jsme se rozdělili na dvě skupinky podle toho, co jsme chtěli navštívit, a to buď MUMOK (Museum Moderner Kunst) anebo klenotnici. Strávit čas uměním jsme mohli tak dlouho, dokud nás nezačaly bolet nohy. Tam nám byl dán rozchod a každý si mohl sestavit program podle svého přání.

Vánoční trhy ve Vídni jsou téměř na každém náměstí a MUMOKrozhodně stojí za navštívení, neboť zde seženete opravdu vše. Jedny z největších vánočních trhů naleznete nejpravděpodobněji na Maria-Theresien-Platz a na Stephansplatz. Když si koupíte punč na některém z vídeňských vánočních trhů, nalijí vám jej do nádherného hrníčku, za který zaplatíte zálohu € 3 a který si následně můžete nechat, nebo jej vrátit a získat zálohu zpět. Většina návštěvníků trhů si jej nejspíš na památku ponechala. Každý trh má ale svůj vlastní, například hrníček z Maria-Theresien-Platz měl potisk právě s oběma muzei, sochou Marie Terezie a trhy, zatímco hrníček ze Stephansplatzu byl naopak potištěn „Stephansplatzem“. Je to opravdu originální a ojedinělý suvenýr z Österreichu. V okamžiku, kdy se nad Vídeň snášela tma, rozsvítily se vánoční ozdoby a rozezněla se hudba, která připomínala atmosféru z vánočního dílu Mr. Beana.

Weihnachtswien in der Nacht

V 17:45 byl sraz za Radhausem. Nastoupili jsme do autobusu a pomalu se loučili s Vídní. Když okolí autobusu pokryla tma, přicházelo vědění, že se vracíme domů. Zpáteční cesta byla ovšem velmi zábavná, nasmáli jsme se a poté již sedíce unaveni, naše cesta směřovala opět na pauzu k Rohlence. Po večeři v KFC, Subway nebo Mc´Donalds řidiči sešlápli pedály a autobusy se rozjely opět na místo, odkud jsme ráno Ostravu opouštěli.

Myslím si, že výlet do hlavního města Rakouska se velmi vydařil a rád bych ještě jednou poděkoval všem, díky kterým byl tento den tak úžasný. Stručně, jasně, výstižně: „Wien ist/war wunderschön“ (Vídeň je/byla překrásná.).

Tagged as: ,

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.