Archiv příspěvků 2011 – 2022

Spirály útočí!

Uzumaki

Spirála – pouhý začátek

Ne malá většina z nás již už jistě narazila na mangu. Ať už v knihkupectví či v recenzích na YouTube, nebo jste ono slovo zaslechli od svých kamarádů. Dnes se podíváme do světa jednoho autora, jehož tvorba vás snad osloví, možná i vyděsí.

Asi bych prvně vysvětlila onen pojem. Manga je označení pro japonský komiks nakreslený stylem, který se v Japonsku objevil už po druhé světové válce, jiné zdroje tvrdí, že styl sahá dokonce do 11. století.

Junji Ito je japonský tvůrce hororové mangy, která vás již na první pohled zaujme. Ačkoliv jsou příběhy tohoto autora velice temné a plné hrůz, Junji, jak se přesvědčíte z videa pod tímto článkem, působí vcelku jako veselý chlapík.

Již od mladého věku se zabýval hororovými motivy – k tomu mu byly nápomocné magazíny obsahující právě ony hororové mangy. Začal psát a kreslit v letech, kdy byl zubním technikem, a v roce 1987 poskytl magazínu „Monthly Halloween“ ukázku své tvorby. Právě onen příběh byl poté vydán samostatně pod jménem Tomie.

Za zmínku ale také stojí jeho dílo Spirála. Původně vycházela časopisecky, nyní už má podobu třísvazkové mangy. Kniha je popsatelná asi takto: Spirály útočí! Ano, opravdu se jedná o příběh, ve kterém jsou tyto magické tvary antagonistou. Díváme se očima hlavní hrdinky a vidíme, jak celé město postupně šílí a propuká v něm hysterie.

Byla jsem velice překvapená jak příběhem (spirály hned tak někoho nenapadnou), tak i dechberoucí kresbou. Když si uvědomím, že Junji Ito vše nejprve nakreslil ručně s perem a tuží a na počítači s grafickým tabletem pouze dodělal velké plochy, skláním se před jeho uměním s ještě větším úžasem.

Junji Ito je opravdu jeden z autorů mangy, který mě opravdu oslnil. Jeho výše zmíněnou Spirálu a Tomie mohu doporučit, tedy pokud se jen tak nelekáte. Třeba vás právě tento autor přivede na trochu jiné čtení. Třeba se díky němu dostanete právě zpátky k čtení.

 

Rozhovor s Junji Item:

Tagged as: , , ,

Komentáře nejsou povoleny.