Archiv příspěvků 2011 – 2022

Staří známí: J. R. R. Tolkien a jeho tvorba

John Ronald Reuel Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien

Světoznámý spisovatel, zakladatel žánru high fantasy, vážený oxfordský profesor…, a přesto se většina jeho čtenářů setkala jen s Pánem prstenů, maximálně s Hobitem. Mnozí tvrdí, že není jednoduché ho číst, ale pokud mu dáte šanci, uvědomíte si, jak unikátní a dobrý vypravěč je.

Jeho tvorbu podnítila hlavně touha po plnohodnotné mytologii pro svou zemi. Chtěl, aby Anglie měla eposy srovnatelné s těmi řeckými a skandinávskými. Po jeho smrti se zpracovávání a vydávání mýtů Středozemě ujal syn Christopher Tolkien. Díky němu vyšla i dětská novela Tulák Rover (1998), která se stejně jako filosofická povídka List od Nimrala (1945) pro jednou nevěnuje sličným elfům a udatným králům.

Já jsem na J. R. R. Tolkiena narazila v době, kdy jsem ještě vůbec nečetla (4 knihy/rok). A kromě toho, že mě jeho knihy začaly neskutečně bavit, zaujaly mě i jeho myšlenky – především ta, že bychom měli číst věci, kterým nerozumíme nebo jsou složité, protože nás posunou dál.


(Vele)dílo

Za svého života vydal podle mého názoru průměrné množství prací, jakožto univerzitní profesor se věnoval také psaní vědeckých textů (především o jazycích) a překladů. Jeho povolání ho přímo ovlivňovalo i v beletrii, kde ze staroanglických písní a severské mytologie přebíral nejenom jména svých hrdinů.

Nejnovější Tolkienova kniha

Hobit, aneb cesta tam a zase zpátky (1937) a Pán prstenů (1954-1955) měli být původně knihy pro děti. Na rozdíl od Hobita, který se Tolkienově „mytologii“ věnuje zpovzdálí, u Pána Prstenů se tento aspekt výrazně prohlubuje a celkově děj temní. Posmrtně publikovaný Silmarillion (1977) je vrcholným dílem zaznamenávajícím dějiny celého jeho fantastického světa – začíná stvořením „bohů“ Valar a světa, následuje příchod prvorozených elfů, druhorozených lidí a končí shrnutím Hobita a Pána prstenů. Nemá soudržný děj, příběhy jsou zasazené do dlouhatánské války, jejíž příčinou bylo odcizení klenotů Silmarilů pyšnému elfovi Fëanorovi. Podrobnější náhled na některá vyprávění naleznete i samostatně: Húrinovy děti (2007).

Překvapující je, že Christopher se věnoval zpracovávání otcovi pozůstalosti až do své smrti (†2020). Nejnovější Pád Gondolinu (2019) uvádí několik různě dlouhých verzí téhož dobrodružství. Tím, že každá končí v jiné fázi příběhu, obměňují se jména postav a trochu i jejich osudy, má kniha mýtický nádech skoro jako nějaký starobylý epos. Sleduje cestu člověka Tuora, který se velezáporákovi Morghotovi stane záminkou ke zničení téměř nedobytného elfského města, kde nalezl Tuor útočiště.

Chystá se i Beren a Lúthien (anglicky 2017), jedná se však o báseň, tudíž jí vydavatelé nechávají čas na adekvátní překlad. Mimochodem jména Tolkienova nejoblíbenějšího páru mají s manželkou vytesaná na hrobech.


Tolkien a film

Biografický film Tolkien

Co se týče nejznámějších adaptací Tolkienova díla, za které vděčíme siru Peteru Jacksonovi, nerada je srovnávám s tištěnou předlohou. Legendární filmová trilogie Pán prstenů (2001-2003) se stala součástí všeobecného povědomí a proslavila ho víc než vlastní knihy. Nesporná kvalita snímků by jistě neměla být Tolkienovi na obtíž, spousta spisovatelů takové štěstí nemá (ti mrtví se obrací v hrobě a živí předstírají spokojenost), ale on může být prozatím v klidu.

O zhruba deset let mladší Hobit (2012-2014) tak jednoznačný úspěch nesklidil. Na rozdíl od původní série, jež čerpala z více než 1200 stran, scénář prequelu by musel vycházet z 250stránkového příběhu určeného dětem. Proto se k nespokojenosti odborníků film tolik liší. Obě trilogie patří mezi mé nejoblíbenější, Hobitem jsem byla ve dvanácti totálně posedlá, na čemž můžu demonstrovat jeho možnou cílovou skupinu.

Život samotného autora se pokusilo ztvárnit studio Searchlight Pictures (původně od Foxů) ve snímku Tolkien z roku 2019, v hlavních rolích Lily Collins a Nicholas Hoult. Mě osobně moc nenadchl, připadá mi příliš romantický a zkreslený.

Poslední dobou se začíná mluvit o seriálu, Amazon Prime Video zakoupilo autorská práva a každou chvílí se chystá vyrazit do Středozemě i s filmovým štábem. Zda se jim koupě vyplatila, o tom se diskutuje už teď… zatím není tento nápad populární.


Na konec pokládám otázku: proč zrovna Tolkien? Jednoduše je to nezaměnitelný spisovatel s obrovským smyslem pro hrdinství, a i když se narodil v předminulém století, jeho styl psaní je stále okouzlující.

Přidejte svůj komentář

Please note: comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.